– jedzmy świadomie
“Powinieneś karmić tak swoje ciało, aby dusza chciała w nim zamieszkać” Winston Churchil
Uniwersalna dieta nie istnieje, a zachowanie równowagi – zdrowia, dobrego samopoczucia, to dla każdego sprawa indywidualna.
Leczenie pożywieniem wymaga systematyczności, cierpliwości, zmiany nawyków i nie może być stosowane dorywczo.
Kluczowe są metody przygotowania posiłków, unikanie przejadania się, stosowanie produktów wysokiej jakości.
Posiłek przyrządzony z dbałością wygląda, smakuje, uzdrawia.
Medycyna Wschodu mówi o pożywieniu, jako lekarstwie, które odtruwa, odbudowuje, uspokaja, ochładza, ogrzewa, nawilża, wzmacnia.
Najwięcej leczniczej esencji jest w posiłkach prostych, nieprzetworzonych czyli bogatych w energię życiową.
Metodą małych kroków zmierzamy do dobrego samopoczucia, a w następstwie prawidłowej wagi.
Dieta odpowiadająca konstytucji ( wrodzonej predyspozycji) i odpowiednia ilość ćwiczeń fizycznych pozwala nam na nieograniczony dostęp do zdrowia.
Zmiana stylu odżywiania to proces, który ewoluuje, na który wpływ ma pora roku, rodzaj wykonywanej pracy, wiek, aktywność.
Intuicja jest sprzymierzeńcem tej zmiany.